Jaguarundi

12. ledna 2015 v 5:17 | Niky |  Zvířata info

Jaguarundi

  • Je malá kočka, žijící divoce v Jižní a Střední Americe.
  • Někdy je zařazována do rodu Felis (kočka), je však příbuzná pumě, tudíž je k ní řazena do rodu Puma.
  • Je pro ni ale také vytvořen zcela zvláštní rod Herpailurus.
  • Kromě doby páření žije samotářsky.
  • Populace v tropických oblastech se můžou pářit celoročně, jinak je doba páření obvykle v březnu a v srpnu.
  • Po 60 - 75 dnech se rodí 2 - 4 koťata.
  • Matka je kojí dva měsíce, mláďata se osamostatňují v 10 měsících věku.
  • Pohlavně dospívá v 22-24 měsících věku, dožívá se až 15 let.
  • Jaguarundi loví za úsvitu a za soumraku.
  • Přestože dobře šplhá, kořist loví pouze na zemi.

  • Hlavní potravou jsou drobní živočichové, rád loví ptáky (včetně drůbeže), nepohrdne hlodavci, ještěrkami, žábami ani hmyzem.
  • Dobře plave, loví i ryby.
  • Někdy pojídá i ovoce.
  • Jaguarundi se dá ochočit a v minulosti byli chováni domorodci k hubení hlodavců.
  • V současnosti je chován v některých zoologických zahradách.
  • Jaguarundi se podobá kočce domácí, ale ve srovnání s ní má kratší silnější končetiny, dlouhý ocas a kratší uši.
  • Celkové proporce těla mu vysloužily anglické pojmenování "otter cat", neboli vydří kočka, nebo také "weasel cat", kočka-lasice.
  • Přestože patří mezi malé kočky, má kulaté zornice.
  • Srst je u dospělých jedinců jednobarevná, tmavě hnědá až černá, šedá, ale také červená.
  • Tmavší formy žijí v zalesněných oblastech, v sušších biotopech převládají světlejší formy jaguarundiho.
  • Mláďata jsou skvrnitá.
  • Jaguarundi obývá Jižní a Střední Ameriku od Argentiny po Mexiko, vzácně se vyskytuje i v Texasu, malá, uměle vysazená populace žije na Floridě.
  • Žijí skrytě v zalesněných oblastech, na okraji lesů a v křovinách, jen vzácně se vyskytují na otevřených plochách, vyhledávají hustý porost.
  • Často žije v blízkosti vod.
  • Jejich způsob života znemožňuje přesné zjištění stavu jejich populace, jaguarundi ale není považován za ohrožený druh.
  • Nicméně jejich přirozené prostředí je ničeno člověkem a na mnoha místech byl vyhuben.

Jak vypadá?:




Mládě:

V předchozím článku je ani né 1 minutové video aby jste vyděli jaak vypadá celá.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 CherryPie CherryPie | E-mail | Web | 12. ledna 2015 v 6:35 | Reagovat

To je hrozně ňuňu a kočce se fakt podobá,možná bych si je i spletla :D

2 Mirco Mirco | Web | 12. ledna 2015 v 10:44 | Reagovat

beriem ta do afs :)

3 Sugr Sugr | E-mail | Web | 12. ledna 2015 v 17:55 | Reagovat

To je krásná čičinka!:-)

4 Sárča Sárča | Web | 12. ledna 2015 v 18:09 | Reagovat

Roztomilá zvětšená čičina:)
A ikonka je hezká, ale mohla bych tě přeci jen poprosit o změnu?:) na třeba toto:i.nahraj.to/f/SzF.jpg Děkuji:))

5 Lotte Lotte | Web | 12. ledna 2015 v 18:18 | Reagovat

Nadherne fotky ♥
rozhodne na tomtp blogu nejsem naposledy, je moc pekny :)

6 Nicole Nicole | E-mail | Web | 12. ledna 2015 v 19:08 | Reagovat

Tak o tomhle zvířátku jsem četla poprvé :) To mládě je roztomilé :)

7 Marča Marča | Web | 12. ledna 2015 v 19:48 | Reagovat

Roztomilé,kéž bych mohla mít vlka ♥

8 CherryPie CherryPie | E-mail | Web | 12. ledna 2015 v 20:01 | Reagovat

Koukni na komenty do náběru affs :) ;)

9 Elis Elis | Web | 13. ledna 2015 v 0:20 | Reagovat

Úžasné zvířátko...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama