Kuandu obecný

22. ledna 2015 v 5:21 | Niky |  Zvířata info

Kuandu obecný

Se výskytuje v Jižní Americe.
Žije hlavně v lesích , ale místy přichází i do kulturní krajiny, například na plantáže banánů nebo kukuřičná pole.

Kuandu patří mezi hlodavce, takzvané urzony.
Svým vzhledem připomínají dikobrazy.
Pro tento druh je typické, že na jeho těle převládají bodliny rostoucí od hlavy až ke kořeni ocasu.
Chápavý ocas je kratší než tělo, přičemž zespodu je lysý.


Kuandu žije samotářsky.
Přes den odpočívá na stromech, nejraději ve vidlici větví sedm až deset metrů nad zemí.
Při nočních potulkách urazí v korunách pomalým pohybem asi 200 - 700 metrů, celkově obývá území o rozloze 10 - 20 hektarů, zřídka více.
Na příhodných místech může být dosti početný, klidně i 50 až 100 jedinců na čtvereční kilometr.Živí se listím, plody, stonky a kořeny rozličných rostlin, příležitostně i menšími živočichy.

Rozmnožování

Kuandu nemá vyhraněné období rozmnožování.
Novorozené mládě o hmotnosti 400 gramů má otevřené oči, měkké ostny a oranžovou srst na hřbetě.
Velmi záhy dokáže šplhat a pevnou potravu poprvé okusí už po dvou týdnech. V mateřské péči stráví deset týdnů.

Obrázky:



Mládě:
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Mirco Mirco | Web | 22. ledna 2015 v 11:12 | Reagovat

v zivotes om o tomto zvieratku enpocu lale je take zlatunke ze bys om ho chcel mat doma :D :)

2 larelahachel larelahachel | Web | 22. ledna 2015 v 16:12 | Reagovat

Taktiež som o ňom nepočula, ale je to zlaté. Pripomína mi dikobraza.

3 Dáda Dáda | E-mail | Web | 23. ledna 2015 v 0:17 | Reagovat

Ten je úžasný <3 Taková ježečkovitá-opička bych řekla :) Hrozně roztomilý =)

4 Dáda Dáda | E-mail | Web | 23. ledna 2015 v 0:18 | Reagovat

Btw. Přidala jsem si tě do oblíbených =)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama